Ministrul Comunicatiilor: Pana in 2015, peste 90% din 'zonele albe' vor fi conectate la Internet

Data publicarii: 11-07-2011 | IT&C



Ministrul Comunicatiilor si Societatii Informationale, Valerian Vreme, a dat asigurari, luni, in cadrul unei conferinte de specialitate, ca in maxim patru ani peste 90% din zonele in care la ora actuala nu exista conexiune la Internet vor fi acoperite cu astfel de servicii.

'Agenda Digitala prinde contur. Pot spune ca acum nu suntem singuri, dar depinde de noi cum facem domeniul cunoscut si cum ii implicam pe ceilalti. Romania se afla pe locul 7 in topul mondial al tehnologiilor viitorului. De asemenea, ocupam locul 16 la conexiunile la Internet broadband, iar in ultimul an conexiunile la Internet in banda larga au crescut cu 6%, dar nu este de ajuns. Acoperirea a 90% din cele peste 3.600 de zone albe va fi realizata pana in anul 2015', a mentionat ministrul Comunicatiilor. 

Acesta a adaugat ca strategia de informatizare a Romaniei lansata luni spre dezbatere, este armonizata cu politica Uniunii Europene. 

La jumatatea lunii martie a.c., un studiu realizat de The Gallup Organization Romania, la cererea Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM), arata ca majoritatea gospodariilor romanesti (56%) nu dispune de acces la Internet, in timp ce, dintre cele care beneficiaza de acces, cele mai multe (39%) folosesc reteaua de telefonie fixa. Utilizarea accesului mobil si a accesului combinat, fix-mobil, ocupa pozitii de nisa din acest punct de vedere - 2% si, respectiv 3%. 

Potrivit studiului, aproape jumatate dintre repondenti (47%) nu au utilizat niciodata Internetul, in timp ce majoritatea consistenta a celor care au utilizat internetul au facut-o recent, in ultimele trei luni (47%). 

Principalul loc de accesare a Internetului este acasa (42%), locul de munca sau scoala reprezentand locatia secundara pentru 16% dintre respondenti. Telefonul mobil/laptopul si Internet cafe-urile constituie modalitati periferice de accesare a Internetului (3%), fiind, surprinzator, plasate semnificativ in urma prietenilor si cunostintelor. 

Principalii furnizori de Internet pentru conexiunile fixe sunt RCS & RDS (45%), Clicknet-Romtelecom (24%) si UPC (12%), in timp ce conexiunile mobile sunt furnizate preponderent de Orange (45%), Vodafone (33%), Zapp (6%) si RCS & RDS (5%). 

Pe fondul acestor cifre, Neelie Kroes, vicepresedintele Comisiei Europene responsabil cu Agenda Digitala, afirma, luni, la Bucuresti, ca mai mult de jumatate din populatia Romaniei nu are acces la serviciile de Internet, ceea ce este lucru inacceptabil.

Vicepresedintele Comisiei Europene responsabil pentru agenda digitala, Neelie Kroes, efectueaza luni o vizita oficiala in Romania, prilej cu care va avea intalniri cu presedintele Romaniei, Traian Basescu, cu premierul Emil Boc, precum si cu alti reprezentanti ai Guvernului Romaniei, respectiv cu ministrul comunicatiilor si societatii informationale, Valerian Vreme, si cu presedintele Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM), Catalin Marinescu, informeaza site-ul Comisiei Europene. 

Pe agenda oficialului european este inclusa si participarea la prima editie a conferintei dedicate unei Agende Digitale pentru Romania, la care si-au anuntat participarea reprezentanti ai autoritatilor nationale relevante si ai partilor interesate din domeniu.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: